Οι Μυστηριώδεις «Σπείρες» της Ηρακλειάς

Οι Μυστηριώδεις «Σπείρες» της Ηρακλειάς

Κάντε μια βόλτα στην Ηρακλειά και ίσως δείτε αρχαία βραχογραφήματα, που έχουν έρθει στην επιφάνεια σε διάφορα μέρη του νησιού. Το σύνηθες θέμα είναι οι σπείρα, αλλά και οι ομόκεντροι.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ανακαλύφθηκαν οι πρώτες «Σπείρες», 25 βραχογραφίες έχουν εντοπιστεί στο νησί. Οι σπείρες είναι σκαλισμένες, με τη χρήση ενός αιχμηρού σκληρού εργαλείου, πιθανότατα σμύριδας. Οι περισσότερες βρίσκονται χαραγμένες σε σταθερούς βράχους. Τρεις έχουν βρεθεί σε πλακοειδείς πέτρες και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Απειράνθου, στη γειτονική Νάξο.

Οι τρείς αυτές πλάκες με σπείρες, βρέθηκαν σε τοίχους ή σε δάπεδα στο κεντρικό χωριό του νησιού.

Παλαιότερα οι κάτοικοι πίστευαν ότι οι πειρατές τις άφησαν πίσω τους ως σημάδια για το πού έχουν θαμμένο τον θησαυρό τους. Αργότερα υποστηρίχτηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν ως αστρονομικά σημάδια, τεκμηριώνοντας τη γνώση αστρονομίας των κατοίκων των Κυκλάδων. Τέλος, κάποιοι πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν ως σήμανση για κοντινά σπίτια ή νεκροταφεία. Σύμφωνα με την θεωρεία αυτή, η ενιαία σπειροειδής βραχογραφία ενδέχεται να δείχνει κάποιον χώρο ταφής, ο οποίος βρίσκεται κοντά ενώ οι διπλές σπείρες ενδέχεται να οριοθετούν περιοχές οικισμών..

Το μυστήριο του τι σημαίνουν αυτά τα σπειροειδή βραχογραφήματα συνεχίζεται.

Τα τελευταία χρόνια, άνθρωποι από την Ηρακλειά έχουν αναλάβει οι ίδιοι την «έρευνα» και τεκμηρίωση των ευρημάτων τους. Παρέδωσαν τις τρείς πλάκες με σπείρες στο Μουσείο Απειράνθου και ενημερώνουν διαρκώς την αρμόδια αρχαιολογική Εφορεία Κυκλάδων για τα ευρήματα τους. Σύμφωνα με την Αρχαιολογική εφορεία και τις δημοσιεύσεις που έχουν γραφτεί για το θέμα, τα ευρήματα χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.).

Βραχογραφήματα με σπειροειδές μοτίβο εμφανίζονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η σπείρα θεωρείται η πιο δημοφιλής μορφή της «αναπαράστασης σε βράχο», μετά τις απεικονίσεις ζωντανών οργανισμών (ανθρώπων/ζώων).

Στην Ελλάδα «Σπείρες» έχουν βρεθεί στην Νάξο, στην Άνδρο, στην Αστυπάλαια, στην Κρήτη, καθώς και σε άλλες περιοχές, όπως Πήλιο, Λάρισα, άλλα μέρη της Θεσσαλίας, Καβάλα, Μακεδονία.

Στην Ηρακλειά το πιο ορατό βραχογράφημα βρίσκεται στην αρχή του μονοπατιού πεζοπορίας # 7.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Απειράνθου Νάξου εκτίθενται οι τρεις πλάκες με σπείρες από την Ηρακλειά, αλλά και ανάλογα ευρήματα από την Νάξο.

Related posts