Ο Ήλιος, η Γη και το Νερό της Νάξου

Ο Ήλιος, η Γη και το Νερό της Νάξου

Τι κάνει τα φρούτα και τα λαχανικά της Νάξου τόσο άφθονα και νόστιμα;

Η Νάξος είναι ευλογημένη από τη φύση με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ο ήλιος, το άφθονο φυσικό νερό (κάτω και πάνω από το έδαφος) και το μέγεθος του νησιού (είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά των Κυκλάδων) είναι τα θεϊκά δώρα που έχουν δοθεί από αρχαιοτάτων χρόνων στη Νάξος και είναι αυτά που δίνουν στο νησί τον τίτλο «αυτάρκες».

Η αφθονία των προϊόντων που καλλιεργούνται και παράγονται στο νησί είναι απόδειξη για αυτό: πορτοκαλιές, λεμονιές και κιτριές στις Εγγαρές, ελιές και συκιές στην κοιλάδα Τραγαίας, πατάτες στις πεδιάδες, καρυδιές στην Κόρωνο, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί και γάλα στο Γλινάδο και Γαλανάδο, βότανα στα βουνά και στους λόφους, αμπελώνες σε όλο το νησί, ψάρια, θαλασσινά και κρέας.

Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα της Νάξου.

«Ο εφοδιασμός της Νάξου με φυσικό νερό από πηγάδια, ποτάμια, καθώς και από τα νερά της βροχής κατά τη διάρκεια του χειμώνα , σε συνδυασμό με το ηλιόλουστο ξηρό κλίμα το καλοκαίρι, μας έχουν ευλογήσει με το ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια της γης », λέει ο Βαγγέλης Κουκουζής, γεωπόνος.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουζή, το 80% των φρούτων και των λαχανικών που καλλιεργούνται στο νησί, φυτεύονται και καλλιεργούνται σε ανοιχτά χωράφια και όχι σε θερμοκήπια. «Οι υψηλές θερμοκρασίες και το καλό κλίμα εδώ στις Κυκλάδες, αποτρέπουν το πάγωμα των φυτών», επισημαίνει.

Κατά τους θερινούς μήνες, τα φρούτα και τα λαχανικά που μπορείτε να αναζητήσετε και να απολαύσετε περιλαμβάνουν: ντομάτες, κρεμμύδια, μελιτζάνες, αγγούρια, χόρτα, πιπεριές, κολοκυθάκια, κεράσια, φράουλες, σύκα (τον Αύγουστο), καρπούζι (ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο), πεπόνι, ροδάκινα και σταφύλια (τον Σεπτέμβριο).

Το χειμώνα, η κορυφαία γεύση είναι τα μοναδικά πορτοκάλια του νησιού!

Related posts