Πρωτομαγιά στις Μέλανες

Πρωτομαγιά στις Μέλανες

Η Πρωτομαγιά στη Νάξο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συνδυάζει αρχέγοναλατρευτικά στοιχεία που σχετίζονται με την αναγέννηση της φύσης.

Από την αρχαιότητα παραμένει ως έθιμο το μαγιάτικο στεφάνι, ο γνωστός «Μάης», που πλέκεται με φύλλα, στάχια και λουλούδια.

Την Πρωτομαγιά οι Ναξιώτες την περνούν παραδοσιακά στην ύπαιθρο, μαζεύουν λουλούδια για να φτιάξουν τα στεφάνια, τα οποία θα κρεμαστούν στην πόρτα των σπιτιών μέχρι τον Ιούνιο που θα καούν στο έθιμο του Κλείδωνα.

Κάθε χρόνο την πρώτη του Μάη, ημέρα των λουλουδιών, ο πολιτιστικός σύλλογος Μελάνων, διοργανώνει εκδήλωση με παραδοσιακά όργανα, ντόπιους μεζέδες και κρασί για να βραβεύσει τον «ωραιότερο Μάη», δηλαδή το πιο όμορφο στεφάνι από αγριολούλουδα που θα πάρει μέρος στο διαγωνισμό.

Η εκδήλωση γίνετε στο Φλεριό, κάτω από καταπράσινα πλατάνια και τρεχούμενα νερά, σε απόσταση αναπνοής από τον κούρο τον Μελάνων και το ιερό των πηγών.

Το κρασί ρέει άφθονο και το γλέντι με χορούς κι τραγούδια κρατάει μέχρι αργά το βράδυ.

Οδηγίες Πρόσβασης Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου μετά τους Μύλους, υπάρχει δεξιά διασταύρωση προς Κούρο Μελάνων, σταθμεύετε στο πάρκινγκ και συνεχίζετε για εκατό περίπου μέτρα με τα πόδια.
Προσβασιμότητα για άτομα με ειδικές ανάγκες Υπάρχει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Related posts