Το Κίτρο της Νάξου

Το Κίτρο της Νάξου

Οι λάτρεις του κρασιού και των οινοπνευματωδών ποτών που επιθυμούν να δοκιμάζουν τα τοπικά προϊόντα κατά την επίσκεψή τους σε μια περιοχή, θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία: να δοκιμάσουν το ντόπιο ηδύποτο Κίτρο.

Πρόκειται για ένα απεριτίφ που παράγεται αποκλειστικά στο νησί- είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν με Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), το οποίο φτιάχνεται από απόσταξη των φύλλων του κίτρου. Υπάρχουν τρεις ποικιλίες, με αντίστοιχα χρώματα (κίτρινο, πράσινο, διάφανο), τα οποία δείχνουν και την περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλη (από 30%-40%) και σάκχαρα.

Σήμερα, οι δύο αποστακτήρια κίτρου στο νησί ανήκουν στις εταιρείες Βαλληνδρά και Προμπονά, που διαθέτουν και καταστήματα πώλησης στο λιμάνι της Νάξου. Κάθε εταιρεία προσφέρει τη δική της εκδοχή του ηδύποτου αυτού, γευστικές δοκιμές, καθώς και τη δική της γκάμα προϊόντων.

Επιπλέον, στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας Βαλληνδρά πραγματοποιούνται επισκέψεις. Η μονάδα βρίσκεται στο γραφικό χωριουδάκι Χαλκί, περίπου 20 λεπτά από τη Χώρα. Μπορείτε να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις και να δείτε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης του κίτρου.

Επίσης, πολλά καφέ και μπαρ στη Νάξο προσφέρουν ενδιαφέροντα κοκτέιλ που φτιάχνονται με βάση το Κίτρο Νάξου.

Related posts