Το Φαγητό: Αγνά Yλικά, Γνήσια Προϊόντα, Τεχνική, Πολιτισμό και Παράδοση Γενεών!

Το Φαγητό: Αγνά Yλικά, Γνήσια Προϊόντα, Τεχνική, Πολιτισμό και Παράδοση Γενεών!

Αααα.. τα φαγητά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων: μια “γεύση” που συνδυάζει αγνά υλικά και γνήσια προϊόντα, τεχνική, πολιτισμό και παράδοση γενεών χωρίς να λείπει και η σύγχρονη συνείδηση για το τι σημαίνει καλό φαγητό. Κάθε νησί καλλιεργεί τα δικά του ντόπια προϊόντα τα οποία είναι διαθέσιμα από τοπικούς παράγωγους.

Επισκεφθείτε τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες (Ηράκλεια, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα) και εντυπωσιαστείτε με την τοπική τους κουζίνα καθώς και με τους χώρους εστίασης από τα μικρά παραδοσιακά ταβερνάκια, τα μεζεδοπωλεία και τα γραφικά μπαράκια, στα προϊόντα των συνεταιρισμών, των ντόπιων αγροτών και παραγωγών.

Μέλι κατευθείαν από τους μελισσοκόμους. Τυρί από τους τυροκόμους. Λικέρ από το αποστακτήριο και ντόπιο κρασί από το βαρέλι.

Επιδιώξετε να ταξιδέψετε τον ουρανίσκο σας δοκιμάζοντας τα παραδοσιακά προϊόντα και πιάτα αυτών των νησιών για μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία.

Η νόστιμη Νάξος ένα από τα μεγαλύτερα και εύφορα νησιά στην Ελλάδας, η Νάξος είναι ένας μοναδικός γαστρονομικός προορισμός.

Ευλογημένη με μια εύφορη γη και πλούσια βλάστηση, η Νάξος έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ελληνική αγροτική βιομηχανία προσφέροντας μια ιδιαίτερη γαστρονομική κληρονομιά που συνεχίζεται και μέχρι σήμερα.

Η Νάξος είναι γνωστή για το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις πατάτες (θεωρούνται από τις καλύτερες της Ελλάδας), το κρέας, το φρέσκο ψάρι, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Στη Νάξο θα βρείτε το περίφημο κίτρο Νάξου (που φτιάχνεται από τα φύλλα του κίτρου), ούζο και ντόπιο κρασί.

Συμβουλή: Για τους οινογνώστες και γευσιγνώστες συνίσταται μια επίσκεψη σε ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο, τυροκομείο και στο αποστακτήριο κίτρου. Τα Φαγητά των Μικρών Κυκλάδων: Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα.

Τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων μοιράζονται πολλές συνταγές και υλικά της περιοχής, όμως το κάθε νησί έχει τα δικά του εξαιρετικά προϊόντα και πιάτα με την δική τους υπογραφή.

Οι χώροι εστίασης τείνουν να είναι πιο παραδοσιακοί, με μεγαλύτερο αριθμό σε εστιατόρια και μπαράκια στα Κουφονήσια.

Στην Ηρακλειά, τη Σχοινούσα και τη Δονούσα θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ μπαρ. Όλα έχουν τα δικά τους ντόπια προϊόντα κυρίως τυριά, μέλι και φάβα καθώς και το παραδοσιακό παστέλι και πατατάτο.

Οι Νοστιμιές των νησιών – Τι να φάτε/δοκιμάστε σε κάθε νησί:

1.Νάξο:

Τυρί: Γλυκό, αλμυρό, πικάντικο, μαλακό ή σκληρό, η Νάξος παράγει διάφορες ποικιλίες τυριών οι οποίες παρασκευάζονται από κατσικίσιο, πρόβειο και αγελαδινό γάλα. Δοκιμάστε το αρσενικό,  τη μυζήθρα, τη ξινομυζήθρα, το ανθότυρο,το κεφαλοτύρι και την φημισμένη γραβιέρα Νάξου.

Πατάτες: θεωρούνται από τις καλύτερες της Ελλάδας.

Γλυκά του κουταλιού.

Λικέρ Κίτρου: το ντόπιο λικέρ που παράγεται  από τα φύλλα του δέντρου κιτριά, είναι ένα από τα τρία ελληνικά ηδύποτα με ονομασία προέλευσης.

Τοπικός Οίνος: H ελληνική μυθολογία θέλει το Διόνυσο, το θεό του κρασιού και της διασκέδασης, να γεννιέται στη Νάξο και να φυτεύει το πρώτο κλίμα ως προστάτης της. Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες που υπάρχουν στη Νάξο είναι κυρίως το Αηδάνι, το Ποταμήσι, το Φωκιανό, η Μαντηλαριά και τοπικές ποικιλίες. Οι επιτραπέζιες ποικιλίες που συναντιόνται κυρίως είναι το Ροζακί, η Σουλτανίνα και η Φράουλα. Ζητήστε να δοκιμάσετε την τοπική ποικιλία.

2.Ηρακλειά: Θυμαρίσιο μέλι, φάβα, ξυνομυζήθρα, σκληρό τυρί ή σκληροτύρι, πιτταρίδια (χειροποίητα μακαρόνια), μελιτίνι (πασχαλινό γλυκό με ντόπια φρέσκια μυζήθρα), αρανιστά (τραχανάς).

3.Σχοινούσα: Φάβα (βραβευμένη), μέλι , άνυδρα αγγουράκια, ρακόμελο, πατατάτο (κατσικίσιο κρέας με πατάτες), ξεροτήγανα (δίπλες με μέλι), αμπελοφάσουλα.

4.Κουφονήσια: Φρέσκο ψάρι, φάβα, λουκουμάδες, ξεροτήγανα, κόκορας κρασάτος.

5.Δονούσα: Παραδοσιακό κατσικάκι πατατάτο σε γάμους, βαφτίσια, και παραδοσιακά πανηγύρια.

Related posts