Φάβα Σχοινούσας: Φανταστική!

Φάβα Σχοινούσας: Φανταστική!

Τέρψη στον ουρανίσκο είναι το μοναδικό αυτό όσπριο, στην ποικιλία που παράγεται στη Σχοινούσα.

Η φάβα, με το ζωηρό κίτρινο  χρώμα της, κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο λόγω της υπέροχης γεύσης της, αλλά και λόγω της θέσης της στη Μεσογειακή Διατροφή, ως ένα νόστιμο, θρεπτικό αλλά και υγιεινό πιάτο, γεμάτο βιταμίνες.

Πολλές ποικιλίες φάβας καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη της χώρας, όμως στις Κυκλάδες η φάβα κατέχει τιμητική θέση.

Στη μικρή Σχοινούσα, η φάβα γνώρισε μια δυναμική «αναγέννηση»  και η ντόπια παραγωγή ξεχώρισε, δίνοντας την πρώτη ύλη για υπέροχα πιάτα, με παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές.

Το Σεπτέμβριο του 2012, η ποικιλία φάβας από τη Σχοινούσα κέρδισε την πρώτη θέση στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κυκλάδων που έγινε στη Σίφνο. Το 2011 η Σχοινούσα φιλοξένησε την πρώτη γευσιγνωσία φάβας, ένα γαστρονομικό γεγονός που αναμένεται να γίνεται κάθε χρόνο στο νησί, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή:
Η ποικιλία φάβας της Σχονούσας είναι γνωστή με την ονομασία καλτσούνι,  λόγω του σχήματος του φυτού. Σύμφωνα με τους ντόπιους παραγωγούς, ο σπόρος από το καλτσούνι καλλιεργήθηκε αρχικά στο γειτονικό νησί της Αμοργού, (όπου καλλιεργείται μέχρι σήμερα). Μεταφέρθηκε στη Σχοινούσα όταν οικογένειες από την Αμοργό μετακινήθηκαν στη Σχοινούσα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στη Σχοινούσα η καλλιέργεια της φάβας έχει παράδοση πολλών ετών, καθώς το έδαφος του νησιού, που είναι σχετικά επίπεδο, με χαμηλούς λόφους, λίγες βροχοπτώσεις και ήπιους νότιους ανέμους, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια αυτού του φυτού.

Η υποδομή της κτηνοτροφικής παραγωγής του νησιού, με τα προστατευμένα χωράφια, χρησιμοποιήθηκε για την καλλιέργεια της φάβας και  δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών, κρατώντας μακριά τα αιγοπρόβατα.

Κάθε οικογένεια είχε τότε τη δική της παραγωγή, σε ποσότητες που κυμαίνονταν από 300 έως 400 κιλά το χρόνο συνολικά σε όλο το νησί.

Σήμερα οι ποσότητες αυξήθηκαν σε περίπου πέντε τόνους, και η ποσότητα αυτή προβλέπεται να διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμούν οι ντόπιοι παραγωγοί.

Η διανομή περιορίζεται εντός του νησιού, εκτός από παραγγελίες που έρχονται από εστιατόρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Οι επισκέπτες μπορούν πάντως να αγοράσουν την πολύ νόστιμη φάβα της Σχοινούσας κατά την επίσκεψή τους στο νησί.

Related posts