2021: Καλωσήρθατε στην Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες!

2021: Καλωσήρθατε στην Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες!

Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σταδιακά, με ασφαλή και εφικτό τρόπο. Το πρώτο στάδιο, από τις 19 Απριλίου, έχει ορισμένους περιορισμούς σε σύγκριση με το γενικευμένο άνοιγμα. Στις επόμενες παραγράφους, περιγράφεται τι ισχύει από τις 19 Απριλίου 2021. Πληροφορίες σχετικά με το γενικευμένο άνοιγμα, το οποίο θα λάβει χώρα από τις 14 Μαΐου, θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Για την προστασία της ατομικής σας υγείας, της οικογένειάς σας, καθώς και όλων εκείνων που δραστηριοποιούνται ώστε σας προσφέρουν μια ασφαλή φιλοξενία, ισχύουν στην Ελλάδα οι ακόλουθες γενικές αρχές σχετικά με τα πρωτόκολλα υγείας, από τις 19 Απριλίου:

Κάθε ταξιδιώτης που έρχεται στην Ελλάδα από το εξωτερικό πρέπει να έχει αρνητικό τεστ PCR από διαγνωστικό εργαστήριο. Η δοκιμή πρέπει να διεξαχθεί το αργότερο 72 ώρες πριν από την άφιξη. Το τεστ είναι υποχρεωτικό για όλους τους τουρίστες (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών άνω των 5 ετών), ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναχώρησης.

Εάν ο ταξιδιώτης έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (δηλαδή έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τον τελευταίο εμβολιασμό, ανάλογα με τις απαιτούμενες δόσεις) και είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει παρουσιάζοντας το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού, τότε δεν απαιτείται απόδειξη αρνητικής εξέτασης .

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με εμβόλια Sputnik, Sinovac κ.λπ., τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) απαλλάσσουν επίσης τους επισκέπτες από την υποχρέωση αρνητικής δοκιμής PCR. Για τη λίστα των αποδεκτών εμβολίων, δείτε εδώ: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm

Κάθε ταξιδιώτης που φτάνει στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το πιστοποιητικό που φέρει, μπορεί να υποβληθεί σε τυχαίο υγειονομικό έλεγχο. Εάν επιλεγεί, ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός. Διαφορετικά, η Ελληνική πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο στη χώρα. Η επιλογή γίνεται μέσω ενός στοχευμένου συστήματος δειγματοληψίας, με βάση το σύστημα EVA που χρησιμοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020.

Προσοχή: Διευκρινίζουμε ότι η είσοδος τουριστών στην Ελλάδα δεν υπόκειται σε εμβολιασμό. Η παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού διευκολύνει σημαντικά τις διατυπώσεις κατά την άφιξη. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται «διαβατήριο», ο εμβολιασμός ή το πιστοποιητικό αντισωμάτων.

Οι χώρες από τις οποίες επιτρέπεται η είσοδος, υπό τους προαναφερθέντες όρους, χωρίς την απαίτηση απομόνωσης είναι: ΕΕ + ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Σερβία και ΗΑΕ.

Επιτρέπεται στους επιβάτες να εισέλθουν στη χώρα μέσω 9 αεροδρομίων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος, Κως, Χανιά, Μύκονος, Σαντορίνη).

Οι ταξιδιώτες επιτρέπεται να εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα της χώρας μέσω των πυλών εισόδου του Προμαχώνα και του Νυμφαίου.

Από τις 23 Απριλίου, οι μπλε κρουαζιέρες, δηλαδή οι κρουαζιέρες χωρίς ενδιάμεσες στάσεις στα λιμάνια, και το γιότινγκ θα επιτρέπεται με ορισμένους περιορισμούς, ενώ οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις θα ισχύουν τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους πολίτες.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κάθε τουρίστας πρέπει να συμπληρώσει την ειδική φόρμα PLF (Φόρμα Τοποθεσίας Επιβατών) το αργότερο στις 23:59 της ημέρας πριν φτάσει στην Ελλάδα.

Πριν από την αναχώρηση, ο ταξιδιώτης πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει κάποιο είδος πιστοποίησης της κατάστασής του. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι οι εξής:

Δοκιμή PCR από εργαστήριο, το πολύ 72 ώρες πριν από την είσοδο.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδεται από αρμόδια αρχή.

Όλα τα πιστοποιητικά πρέπει να περιλαμβάνουν τις κρίσιμες πληροφορίες στα αγγλικά και το πλήρες όνομα πρέπει να ταιριάζει με εκείνο του διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου.

Κατά την άφιξη:

Για ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ελλάδα, παρέχονται τα εξής: Δειγματοληψία δοκιμών αντιγόνου RAPID στις πύλες εισόδου. Η επιλογή ατόμων προέρχονται από ένα στοχευμένο σύστημα δειγματοληψίας, με βάση το σύστημα EVA που χρησιμοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020. Υποχρεωτική απομόνωση για τουρίστες που έχουν διαγνωστεί θετικά για SARS-Cov-2, μετά από δοκιμή δειγματοληψίας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ταξιδιώτες και οι συνοδοί τους μεταφέρονται σε ξενοδοχεία καραντίνας και υποβάλλονται σε περαιτέρω εξετάσεις PCR προκειμένου να επιβεβαιώσουν την αρχική διάγνωση. Οι επισκέπτες θα μείνουν σε ξενοδοχεία απομόνωσης για τουλάχιστον 10 ημέρες και θα υποβληθούν ξανά σε νέες δοκιμές. Τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία καραντίνας καλύπτονται από το ελληνικό κράτος. Η συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα υγείας κατά τη μεταφορά τουριστών και κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που θα επιτρέψει σε όλους μας να παραμείνουμε ασφαλείς και να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας. Ζητάμε την κατανόησή σας και ζητούμε συγγνώμη για τυχόν επιπλέον αναστάτωση. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία, σας ευχαριστούμε που επιλέξατε τη χώρα μας για τις διακοπές σας και ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε στην Ελλάδα, τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες!

Πηγή: https://travel.gov.gr/#/

Related posts