Μανώλης Γλέζος

Μανώλης Γλέζος

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 στο χωριό Απείρανθος Νάξου. Είναι γιος της Μάχης Ναυπλιώτου (1894-1967) και του Νίκου Γλέζου (1892-1924). Το 1935 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο όπως και ο αδερφός του Νίκος Γλέζος (εκτελέστηκε από τους Ναζί στις 10-5-1944).

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Γυμνάσιο, ο Μανώλης Γλέζος εργάστηκε ως υπάλληλος φαρμακείου. Το 1939 δημιούργησε μια αντί-φασιστική ομάδα νεολαίας ενάντια στην Ιταλική κατοχή της Δωδεκανήσου και τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά. Το 1940 μπήκε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.

Τη νύκτα της 30ης Μαΐου του 1941, αυτός και ο Απόστολος Σάντας αφαίρεσαν τη Γερμανική πολεμική σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό της Ακρόπολης των Αθηνών, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της εκεί φρουράς.

Το τολμηρό εκείνο εγχείρημα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπου μεταδόθηκε η είδηση. Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή, και καθιέρωσε και τους δύο νέους ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής.

Ο Μανώλης Γλέζος διετέλεσε πρόεδρος κοινότητας στη γενέτειρα του Απείρανθο Νάξου από το 1985 έως και το 1987. Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε μουσεία που υπάρχουν σήμερα στην Απείρανθο, καθώς και η βιβλιοθήκη Ν.Ν.Γλέζου που αριθμεί 20.000 τόμους και ο Συνεταιρισμός Παραδοσιακής Τέχνης Γυναικών Απεράθου.

Τη δεκαετία του ’90 έδωσε λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας με τη δημιουργία Υδρολογικής Σχολής στην Απείρανθο και την κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης των υδάτων.

Σήμερα ασκεί το βουλευτικό αξίωμα ως Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Related posts