Παράδεισος με Άγριες Ορχιδέες!

Παράδεισος με Άγριες Ορχιδέες!

Αριστερά – Ophrys thesei (επίσης γνωστή ως Ophrys andria ssp halkionis) της Νάξου/δεξιά-Ophrys heracleotica της Ηρακλειάς

Στη Νάξο και στην Ηρακλειά ανθίζουν πάνω από 45 διαφορετικά είδη ορχιδεών…

Όταν σκέφτεστε τα νησιά των Κυκλάδων, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι σίγουρα η θάλασσα και οι παραλίες. Και δικαίως: τα κρυστάλλινα νερά των νησιών τραβούν σαν μαγνήτης τους επισκέπτες.

Όμως, στο μεγαλύτερο και πιο πράσινο νησί των Κυκλάδων, στη Νάξο, όπως και στο γειτονικό νησί, Ηρακλειά, (το μεγαλύτερο νησί των Μικρών Κυκλάδων),θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε εκατοντάδες όμορφες ορχιδέες.

Οι λάτρεις των ορχιδεών καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι οι ορχιδέες στη Νάξο και στην Ηρακλειά αρχίζουν να ανθοφορούν ήδη από τον Ιανουάριο, με την κορύφωση της ανθοφορίας να γίνεται ορατή (ανάλογα με τη βροχή και το κρύο) κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, Μάρτιο και Απρίλιο. Οι τελευταίες παραμένουν ανθισμένες  στην ορεινή Νάξο ως τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες στον τομέα, οι ορχιδέες έχουν την τάση να ανθίζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν φρύγανα, όπως θυμάρι (Coridothymus capitatus), μικρά δέντρα, θάμνοι (κυρίως σε περιοχές που αναπτύσσονται αναβαθμίδες, γνωστές και ως πεζούλες) και σε εκτάσεις αραιής βόσκησης. Ειδικά στις Κυκλάδες τα περισσότερα είδη συναντώνται σε περιοχές με Βόρειο προσανατολισμό που συγκρατούν περισσότερη εδαφική υγρασία.

Στη Νάξο, οι ορχιδέες είναι άφθονες, κυρίως στο τμήμα του δρόμου που συνδέει τα χωριά Γαλανάδο  και Χαλκί. Σε μικρότερες ποσότητες εμφανίζονται σε πολλά διαφορετικά μέρη του νησιού.

Στην Ηρακλειά, οι περισσότερες ορχιδέες εμφανίζεται στο κέντρο του νησιού. Τα πιο σημαντικά είδη ορχιδέας ανά περιοχή περιλαμβάνουν:

Στη Νάξο: Ophrys thesei (επίσης γνωστή ως Ophrys andria ssp halkionis)

Στην Ηρακλειά: Ophrys heracleotica, φυτό ενδημικό αποκλειστικά της Ηρακλειάς, το οποίο εμφανίζεται σε μεγάλους αριθμούς. Πρόκειται για μια νέο είδος ορχιδέας.

Οι επισκέπτες που επιθυμούν λεπτομερέστερες πληροφορίες για τις ορχιδέες της Νάξου και της Ηρακλειάς, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Γιάννη Γαβαλά, στο jgavalas2008@gmail.com

Related posts