Βίβλος – Ομελέτα με Γλινερό ή Σύγλινο

Βίβλος – Ομελέτα με Γλινερό ή Σύγλινο

Συστατικά για 4 μερίδες

  • 4 αυγά
  • ½ κιλό γλινερό
  • 5 πατάτες μεγάλες
  • 1 ποτήρι κρασιού γάλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Οδηγίες Παρασκευής

Το γλινερό είναι το μπέικον του χοιρινού κομμένο σε μπουκουνιές (μικρές μπουκίτσες). Η νοικοκυρά βράζει το κρέας μέσα στο χαραν (καζάνι)ί, προσθέτοντας μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Κατά το βράσιμο, το χοιρινό ‘βγάζει’ αρκετό λίπος, την επονομαζόμενη γλίνα, η οποία ανεβαίνει στην επιφάνεια του χαρανιού. Με μια κουτάλα η νοικοκυρά μαζεύει την γλίνα και την τοποθετεί σε ένα κιούπι. Το κιούπι είναι το σκεύος που αποθηκεύεται το γλινερό βουτηγμένο μέσα στη γλίνα. Κατ΄ αυτό τον τρόπο φύλαξης και διατηρώντας το κιούπι στο κελάρι του σπιτιού, η κάθε νοικοκυρά διατηρεί παστό το γλινερό, ενώ το έχει στη διάθεσή της καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το γλινερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή διαφόρων φαγητών και ένα από αυτά είναι και η ομελέτα με γλινερό.

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΓΛΙΝΕΡΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβουμε τις πατάτες και βάζουμε λάδι να κάψει στο τηγάνι. Εν τω μεταξύ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το αλατοπίπερο. Τηγανίζουμε τις πατάτες. Όταν μισοτηγανιστούν, προσθέτουμε στο τηγάνι το γλινερό. Αφού πάρει χρώμα το γλινερό και έχουν τηγανιστεί οι πατάτες, ρίχνουμε τα αυγά, με το γάλα και το αλατοπίπερο, τα οποία έχουμε χτυπήσει από πρίν. Όταν φουσκώσει και ροδίσει η ομελέτα, είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Αντί για γλινερό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοιρινό – μπέικον κομμένο σε μπουκίτσες.

Related posts