Δονούσα: Περπατήστε και Ανακαλύψτε την!

Δονούσα: Περπατήστε και Ανακαλύψτε την!

Η Δονούσα, το νοτιότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων, προσφέρει μερικές από τις πιο όμορφες πανοραμικές εικόνες του Αιγαίου και των γύρω νησιών-Αμοργός, Κέρος, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Νάξος. Το τοπίο της Δονούσας, που είναι τυπικό κυκλαδίτικο, περιλαμβάνει κέδρους, αμπέλια, συκιές, ελιές και πλατάνια, με αρώματα από βότανα και αρωματικά φυτά, όπως το θυμάρι και η ρίγανη. Το υψηλότερο βουνό είναι το όρος Πάπας, στα 383 μέτρα. Υπάρχουν πέντε αριθμημένα μονοπάτια πεζοπορίας, που ακολουθούν τα αυθεντικά μονοπάτια του νησιού και προσφέρουν περιήγηση στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον του νησιού και στα αξιοθέατά του, όπως παλιά χωριά, εγκαταλελειμμένα ορυχεία, φυσικές πηγές, εκκλησίες, ένα ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανεμόμυλους, υπέροχες παραλίες και περιοχές με πανοραμική θέα στα γύρω νησιά.

Το επίπεδο δυσκολίας των μονοπατιών κυμαίνεται από 1-3 (σε μια αύξουσα κλίμακα δυσκολίας από 1-5). Η διάρκεια των πεζοποριών κυμαίνεται από 30 λεπτά που είναι η πιο σύντομη (1 χιλιόμετρο) έως μια ώρα και τριάντα λεπτά που είναι η μακρύτερη διαδρομή (4,4 χιλιόμετρα). Βάλτε τα παπούτσια πεζοπορίας σας και ξεκινήστε!

Οδηγός μονοπατιών με μια ματιά:

Μονοπάτι #1
Σημεία εκκίνησης και τερματισμού: Σταυρός-Καλορίτισσα
Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά έως 1 ώρα και 30 λεπτά
Μήκος μονοπατιού: 4,40 χιλιόμετρα (1,7 μίλια)
Επίπεδο Δυσκολίας: 3 (στην κλίμακα 1-5)
Προσανατολισμός: ΒΔ
Περίληψη μονοπατιού: Το πιο μακρύ από τα πέντε μονοπάτια του νησιού ξεκινά από την κεντρική πλατεία του μεγαλύτερου χωριού Σταυρός. Διασχίζει όλο το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, και καταλήγει στο γραφικό οικισμό της Καλοταρίτισσας.
Μην χάσετε: Την απίστευτη θέα που προσφέρει ο κόλπος του Ξυλομπάτη, τις εισόδους των παλιών μεταλλείων, την ψηλότερη κορυφή του νησιού Πάπας, τον οικισμό της Καλοταρίτισσας, τις παραλίες Βλυχός, Σαπουνόχωμα και Τρυπητή, την εκκλησία του Σταυρού και της Παναγίας.

Μονοπάτι #2
Σημεία εκκίνησης και τερματισμού: Κέδρος-Μεσσαριά
Διάρκεια: 30 λεπτά
Μήκος μονοπατιού: 1,1 χλμ. (0,42 μίλια)
Επίπεδο Δυσκολίας: 1 (στην κλίμακα 1-5)
Προσανατολισμός: Α
Περίληψη μονοπατιού: Η διαδρομή ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο λίγο μετά από τη στροφή για το χωματόδρομο που οδηγεί στην παραλία του Κέδρου και ανηφορίζει με σχηματισμό Ζ στην κορυφή του Μπιτίλη. (Όταν φυσάει, η κορυφή δέχεται εξαιρετικά ισχυρές ριπές ανέμων και χρειάζεται προσοχή).
Μην χάσετε: Θέα της παραλίας του Κέδρου, τους παραδοσιακούς οικισμούς Άνω και Κάτω Μεσσαριά, καθώς και τους ανεμόμυλους.

Μονοπάτι #3
Σημεία εκκίνησης και τερματισμού: Μερσίνι-Παραλία Λιβάδι
Διάρκεια: 25-35 λεπτά
Μήκος μονοπατιού: 9 χλμ. (0,35 μίλια)
Επίπεδο Δυσκολίας: 2 (στην κλίμακα 1-5)
Προσανατολισμός: ΝΔ
Περίληψη μονοπατιού: Είναι μια διαδρομή με ποικιλία και μεγάλες υψομετρικές διαφορές, απότομες πλαγιές. Ενώνει το Μερσίνι με το Λιβάδι. Ένα παρακλάδι του μονοπατιού οδηγεί στη μικρή παραλία Φύκιο και στο λιμανάκι του οικισμού Μερσίνι. Στην αρχή του μονοπατιού μια παράκαμψη αριστερά για οδηγεί στην πηγή του Μερσινιού.
Μην χάσετε: Τα πλατάνια και την πηγή στο Μερσίνι, τις παραλίες Λιβάδι και Φύκιο, την εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Μονοπάτι #4
Σημεία εκκίνησης και τερματισμού: Παραλία Κέδρου-Κάτω Μύλος
Διάρκεια: 40 λεπτά
Μήκος μονοπατιού: 1,8 χλμ. (0,7 μίλια)
Επίπεδο Δυσκολίας: 3 (στην κλίμακα 1-5)
Προσανατολισμός: ΝΑ
Περίληψη μονοπατιού: Η διαδρομή ακολουθεί ένα παλιό μονοπάτι που χρησιμοποιούσα οι κάτοικοι προκειμένου να μεταφέρουν το μιγάδι (μίγμα σιταριού και κριθαριού) από τον Σταυρό στον Κάτω Μύλο. Ξεκινάει από την παραλία του Κέδρου και προχωρά νοτιοανατολικά περνώντας από τον μικρό κόλπο με τις σπηλιές του Γεραντώνη και τα εκπληκτικά νερά, μετά ανηφορίζει προς τα Χωρισταριά, με τους μικρούς κόλπους στα αριστερά τους, όπου παλιότερα οι μυλωνάδες έδεναν τις βάρκες τους. Τέλος, μετά από μια μικρή ανηφορική διαδρομή θα καταλήξετε στο Μύλο.
Μην χάσετε: Τα απομεινάρια από ένα ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην παραλία του Κέδρου, το σιδεροκάμινο όπου κατέληγαν τα μεταλλεύματα των ορυχείων για να φορτωθούν στα πλοία, την παραλία Βαθύ Λιμενάρι, τον οικισμό Γεωμετρικής Εποχής (900 π.Χ.).

Μονοπάτι #5
Σημεία εκκίνησης και τερματισμού: Σταυρός – Λίμνη/ Άσπρος Κάβος
Διάρκεια: 40 λεπτά
Μήκος μονοπατιού: 2,1 χλμ. (0,8 μίλια)
Επίπεδο Δυσκολίας: 2 (στην κλίμακα 1-5)
Προσανατολισμός: ΒΔ
Περίληψη μονοπατιού: Μονοπάτι που διασχίζει ολόκληρη τη δυτική πλευρά του νησιού και καταλήγει στη «Λίμνη», έναν κλειστό φυσικό κόλπο με μικρή αμμουδιά και βοτσαλωτό βυθό. Ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο του νησιού, με έναν χωματόδρομο που περνάει πάνω από την περιοχή Πλάκες και διασχίζει την περιοχή Συκιά. Στα αριστερά σας θα βρείτε τον κόλπο του Γερογιάννη. Μετά τη «Λίμνη» η διαδρομή οδηγεί στο ακρωτήρι του Άσπρου Κάβου, ένα από τα πιο απόκοσμα τοπία του αρχιπελάγους.
Μην χάσετε: Τα απομεινάρια του παλιού οικισμού Ζαλί, τις τοποθεσίες Πλάκες και Συκιά, τον κόλπο του Γερογιάννη, τη «Λίμνη» και το ακρωτήρι του Άσπρου Κάβου.

Related posts