Νάξος: «Όλος ο Κόσμος σ’ ένα Νησί»

Νάξος: «Όλος ο Κόσμος σ’ ένα Νησί»

Στο κέντρο των Κυκλάδων είναι η Νάξος, το μεγαλύτερο και πιο πράσινο αυτών των νησιών. Είναι το νησί, που, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, γεννήθηκε ο θεός του κρασιού και της διασκέδασης, ο Διόνυσος, και ο τόπος όπου ο Δίας μεγάλωσε ως παιδί.

Με σχήμα ενός διαμαντιού (ρόμβου), ή όπως έχει επίσης χαρακτηριστεί, ένα πράσινο φύλλο στο κύμα του Αιγαίου, η Νάξος μπορεί να υπερηφανεύεται για την εύφορη της γη, χάρη στις πολλές φυσικές πηγές άρδευσης.

Το γεγονός αυτό της έχει προσφέρει – από την αρχαία εποχή – ένα πλούσιο έδαφος για γεωργική βιομηχανία δίνοντας της μια οικονομική ανεξαρτησία και αυτάρκεια εμφανής από τα πολλά προϊόντα που παράγει το νησί, όπως το τυρί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα φρούτα και τα λαχανικά, και τα γλυκά του κουταλιού.

Και όχι μόνο.

Το νησί επίσης είναι φυσικός πόρος μαρμάρου και σμύριδας.

Το μάρμαρο της Νάξου χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη κλίμακα στα οικοδομήματα και τα γλυπτά των ιερών χώρων της Δήλου και των Δελφών αλλά και στους ναούς και τα αγάλματα της Νάξου, όπως ο Ναός της Δήμητρας, ο Ναός του Απόλλωνα, οι Κούροι και άλλα.

Σχεδόν το σύνολο των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων σμύριδας της Ελλάδας βρίσκεται στη Νάξο.

Η ποιοτική υπεροχή της Ναξιώτικης σμύριδας είναι γνωστή από την αρχαιότητα που χρησιμοποιείτο σαν λειαντικό και στιλβωτικό υλικό, ενώ και σήμερα η σμύριδα χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία.

Πολιτισμός που χρονολογείται από την 4η χιλιετία π.Χ, η Νάξος, από την αρχαιότητα, είναι ένας σημαντικός κόμβος της περιοχής συνδέοντας ταξιδιώτες σε προορισμούς κοντινούς και μακρινούς.

Ως σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών και θρησκειών, η Νάξος έχει “υποδεχτεί” και “φιλοξενήσει” μια ιστορία από βασιλεία, δούκες και αυτοκράτορες, γεγονός που διαπιστώνεται από τις διάφορες αρχιτεκτονικές αρχές και επιρροές των κτισμάτων και θρησκευτικών μνημείων που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Νάξου: από τους Ενετικούς πύργους και τα τείχη της Παλιάς Πόλης στα άνω των 200 Βυζαντινών εκκλησιών ψηλά σε βουνοκορφές και ανάμεσα στις καταπράσινες κοιλάδες και φαράγγια.

Τα τελευταία χρόνια, τα γραφικά χωριά της Νάξου έχουν λάβει θέση ανάμεσα στους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς του κόσμου, προσφέροντας την ευκαιρία σε επισκέπτες να νιώσουν αυτό τον διαχρονικό και παραδοσιακό τρόπου ζωής στη σύγχρονη εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χωρία της Νάξου παρουσίασε σε πρόσφατο άρθρο του το CNN που είχε σαν θέμα «Ποιο Ελληνικό νησί να επισκεφτείς.”

Αναμφίβολα η κύρια έλξη να επισκεφθεί κανείς τη Νάξο είναι για την απέραντη εκπληκτική ακτογραμμή της και τα χιλιόμετρα από ατελείωτες αμμώδεις ακτές που περιμένουν.

Πολλές από τις παράλιες της Νάξου είναι εύκολα προσβάσιμες αλλά πάντα υπάρχουν και κάποιες άλλες πιο απομακρυσμένες, οι οποίες βγάζουν — ευχάριστα — τον εξερευνητή μέσα μας, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε το δικό μας ειδικό σημείο.

Βασικά στοιχεία:

Πληθυσμός: Περίπου 18.000
Έκταση: 435 τ.χλμ. και 91 χλμ. ακτογραμμής
Κλίμα: Μεσογειακό – χειμώνα από 12 έως 14 ℃ ή 53-57 ℉ και το καλοκαίρι (25 έως 30 ℃ ή 77-86 ℉

Πρόσβαση στη Νάξο (Η περίοδο αιχμής ξεκινά συνήθως από το Πάσχα (τέλος της άνοιξης) έως αρχές φθινοπώρου – μέσα Οκτωβρίου.):

Από Αθήνα
Περίοδος Αιχμής:

Ακτοπλοϊκά:
• Καθημερινά δρομολόγια (ferry) από το λιμάνι του Πειραιά (περίπου 5,5 ώρες)
• Καθημερινό δρομολόγιο (ferry) από το λιμάνι της Ραφήνας (περίπου 5 ώρες)
• Καθημερινά δρομολόγια με ταχύπλοο από το λιμάνι του Πειραιά (περίπου 3,5 ώρες)
• Καθημερινά δρομολόγια με ταχύπλοο από το λιμάνι της Ραφήνας (περίπου 3-3,5 ώρες)

Αεροπορικώς:
Καθημερινές πτήσεις από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος (διάρκεια 35 λεπτά)

Εκτός Περίοδος Αιχμής:
• Καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά (περίπου 5,5 ώρες)
Αεροπορικώς:
• Καθημερινή πτήση (ή πτήσεις) από το Διεθνές ΑερολιμένωνΑθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος (διάρκεια 35 λεπτά)

Aπό Σαντορίνη
Περίοδος Αιχμής:
• Καθημερινά δρομολόγια ferry (περίπου 2-2,5 ώρες)
• Καθημερινά δρομολόγια με ταχύπλοα (περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά)

Εκτός Περίοδος Αιχμής:
• Καθημερινό δρομολόγιο ferry όλο το χρόνο (περίπου 2,5 ώρες)

Από Μύκονο
Περίοδος Αιχμής:
• Καθημερινά δρομολόγια ferry (περίπου 1-2 ώρες)
• Καθημερινά δρομολόγια με ταχύπλοα (περίπου 20 λεπτά)

Από Κρήτη
Περίοδος αιχμής:
• Δρομολόγια-3-4χ την εβδομάδα με ταχύπλοο (περίπου 3,5 ώρες)

Κοντινά νησιά – Τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων – Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δονούσα, Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη, Ίος, Αμοργός.

Related posts