Οι Ναξιώτες και οι Άνθρωποι των Μικρών Κυκλάδων: “Εξω Καρδιά”, Αγάπη για την Ζωή

Οι Ναξιώτες και οι Άνθρωποι των Μικρών Κυκλάδων: “Εξω Καρδιά”, Αγάπη για την Ζωή

Λένε ότι οι άνθρωποι από τα νησιά βλέπουν τον κόσμο με πιο ανοιχτό μυαλό , λόγω της θάλασσας που τους περικυκλώνει, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βλέπουν πέρα… μακριά ..στο.. απέραντο …Προσθέστε και την γενική εξ Ελληνικής φύσεως ταμπεραμέντο του Έξω Καρδιά, της φιλοξενίας και του πάθους για τη ζωή και έχετε ανθρώπους που αγκαλιάζουν τον κόσμο … από όλο τον κόσμο…Έτσι είναι οι Ναξιώτες και οι άνθρωποι των Μικρών Κυκλάδων: Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα.

Ζώντας σε νησιά που αποτελούν σταυροδρόμι στο Αιγαίο, οι Ναξιώτες και οι γείτονές τους είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την έννοια των ανθρώπων να έρχονται και να φεύγουν.

Συμβολική είναι η Πορτάρα, στη νήσο Παλάτια και στον αρχαίο ναό του Απόλλωνα που καλωσορίζει τους επισκέπτες κατά την ακτοπλοϊκή άφιξή τους.

Το έντονο κοινωνικό στοιχειό της άφιξης και αναχώρησης ενσωματωμένο στην καθημερινότητα των κατοίκων αυτών σημαίνει ότι είναι άνθρωποι με υπομονή, και με διάθεση να ακούσουν την δική σας ιστορία.

Είναι ιδιαίτερα περίεργοι να μάθουν τις εντυπώσεις σας σχετικά με το νησί τους, την κοινότητα ή το χωριό τους. Λάτρεις της φύσης, τη θάλασσας, των μύθων και των θρύλων, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, οι άνθρωποι της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων έχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες και παραδόσεις να μοιραστούν.

Ειδικευμένοι τεχνίτες, αγρότες, ψαράδες και νοικοκυρές, εκτιμούν τα δώρα της φύσης και της θάλασσας και φροντίζουν για την προστασία και καλλιέργεια και των δύο. Υπάρχουν περίπου 18.000 μόνιμοι κάτοικοι που ζουν στη Νάξο σήμερα. Τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων συγκριτικά με τη Νάξο έχουν λιγότερους μόνιμους κάτοικους. (Ηράκλεια περίπου 150, Σχοινούσα περίπου 225, Κουφονήσια, περίπου 400, Δονούσα περίπου 170).

Το ενοποιητικό στοιχείο μεταξύ όλων των κατοίκων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι η υπερηφάνεια που μοιράζονται. Την υπερηφάνειά τους για την φύση των νησιών τους, τις παραλίες και τις παραδόσεις τους.

Related posts