Παναξιακό Προσκύνημα Παναγίας Aργοκοιλιώτισσας

Παναξιακό Προσκύνημα Παναγίας Aργοκοιλιώτισσας

Κάθε χρόνο τη «Νια Παρασκεή», δηλαδή την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, της Ζωοδόχου Πηγής, γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα της Νάξου, αυτό της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας.

Από την παραμονή της γιορτής μέχρι και την επομένη της μεγάλης ημέρας που είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Αργοκοιλιώτισσα, εκατοντάδες πιστοί από όλα τα μέρη της Νάξου φθάνουν στο ομώνυμο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν την πάνσεπτη εικόνα της Παναγίας και να ανάψουν ένα κερί στη χάρη Της.

Πολλοί μάλιστα, για το τάμα τους «στην Αργοκοιλιώτισσα», φθάνουν έως εδώ με τα πόδια, ταξιδεύοντας πολλές ώρες μέσα από μονοπάτια.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις γίνονται σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, χοροστατεί ο εκάστοτε Μητροπολίτης Παροναξίας, ενώ παρευρίσκονται και εκπρόσωποι της Πολιτείας.

Ελάχιστοι Ναξιώτες δεν έχουν πάει να προσκυνήσουν στ΄ Αργοκοίλι μια τέτοια μέρα, εμπειρία που όσοι την έχουν ζήσει, τη θεωρούν μοναδική.

Αλλά και για τους ξένους επισκέπτες η εμπειρία ενός τέτοιου προσκυνήματος είναι μοναδική εμπειρία, που θα τους φέρει κοντά στα έθιμα και στις παραδόσεις της τοπικής κοινωνίας της Νάξου.

Related posts