Τα “Θεϊκά” Ελληνικά Σανδάλια της Νάξου

Τα “Θεϊκά” Ελληνικά Σανδάλια της Νάξου

Ως γνωστόν, πολλές διασημότητες του εξωτερικού – για δεκαετίες – έχουν εκτιμήσει τα κλασσικά αρχαίας Ελληνικής μορφής σανδάλια, κάνοντάς τα ένα must στη συλλογή παπουτσιών τους για το καλοκαίρι.

Στη Νάξο, η οικογένεια Παγώνης είναι ένα όνομα συνώνυμο με αυτό το είδος υποδημάτων, δημοφιλή ανάμεσα στους τουρίστες που έρχονται στο νησί και όχι μόνο.

“Είμαστε η 3η γενιά που παράγει χειροποίητα υποδήματα”, λέει ο Κώστας Παγώνης, τσαγκάρης και τεχνίτης του είδους. “Την οικογενειακή επιχείρηση την ξεκίνησε ο πατέρας μου μαζί με τους θείους μου στην Παλιά Πόλη της Νάξου, ακριβώς πίσω από το λιμάνι, στην περίοδο πολέμου του 1940, προσφέροντας στους Ναξιώτες ‘το καλό τους ζευγάρι παπούτσια’”.

Το 1958 η οικογένεια μετέφερε την επιχείρηση στην Αθήνα στην περιοχή του Ψυρρή. Ήταν εκεί που έμαθαν την τέχνη του Ελληνικού δερμάτινου χειροποίητου σανδαλιού.

Το 1984 ο Κώστας Παγώνης επέστρεψε στη Νάξο ανοίγοντας το νέο κατάστημα, αυτή τη φορά ως Pagonis Greek Sandals.

Σήμερα, πατέρας, γιος και κόρη δημιουργούν αμέτρητα σχέδια από τα πιο άπλα κλασικά δερμάτινα στα πιο μοντέρνα και διακοσμημένα.

Σύμφωνα με το Στέλιο Παγώνη, οι ξένοι αναζητούν εκείνα τα σανδάλια με στοιχεία εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα και την μυθολογία, όπως ένα κλαδί ελιάς ή ένα στεφάνι, ενώ οι Έλληνες προτιμούν αυτά που είναι διακοσμημένα με faux bijoux, πέτρες, ημιπολύτιμους λίθους και στρας.

Σε όλα γίνεται μια χειροποίητη επεξεργασία, από το ράψιμο, την τοποθέτηση λεπτομερειών έως το τελικό φινίρισμα.

Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δεκάδες στυλ κατευθείαν 
από το ράφι ή να σχεδιάσουν το δικό τους ζευγάρι.

“Η ιστορία μας και η αγάπη για την κατασκευή Ελληνικών σανδαλιών είναι
οι καθοριστικοί παράγοντες στην διαχρονικότητα του συγκεκριμένου στυλ
παπουτσιών,” λέει ο Κώστας Παγώνης. “Εκεί πατάμε για να πάμε μπροστά, με
νέες ιδέες, νέα σχέδια.”

Για περισσότερες πληροφορίες: www.greek-sandals.com

Related posts