Τρασανάς Εργατών Σμύριδας

Τρασανάς Εργατών Σμύριδας

Στην αρχή της παραλίας του Λιώνα, υπάρχει ένας παλιός ταρσανάς, «τρασανάς» στην τοπική διάλεκτο, δηλαδή χώρος κατασκευής μικρών πλοιαρίων και βαρκών.

Την εποχή που η σμύριδα μεταφερόταν από τα ορυχεία στο λιμάνι του Λιώνα, αυτός ο ταρσανάς χρησιμοποιήθηκε από τους σμυριδεργάτες, που πολλές φορές όταν τους έπιανε η νύχτα κοιμόντουσαν εκεί.

Το κτίριο, που χρονολογείται στο μεσαίωνα, έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Είναι δίχωρο, με γοτθικές καμάρες στο αριστερό δωμάτιο, και κυκλαδίτικες καμάρες στο δεξί.

Στην οροφή υπάρχουν, παράλληλα τόξα σε μικρή απόσταση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαρμάρινες πλάκες για την στέγαση του, που από πάνω είχε επικάλυψη χωμάτινου δώματος.

Το τζάκι που βρίσκεται στο κέντρο του μεγάλου δωματίου έχει κατακόρυφη φούσκα όπου υπάρχουν καρφωμένα βλήματα από τους πυροβολισμούς της μάχης εργατών-χωροφυλάκων το 1916.

Η αποκατάσταση του κτιρίου ξεκίνησε το 1991 και ολοκληρώθηκε σταδιακά μέχρι το 2006.

Το μνημείο εγκαινιάστηκε το 2008 με το όνομα «Τρασανάς Εργατών Σμύριδος / Κωνσταντίνος Ανδρ. Μανωλάς ή Μπολσεβίκος»

  Λυώνας   22850 51457, 6944 607672
 

 

Οδηγίες Πρόσβασης Η παραλία του Λυώνα όπου βρίσκεται το μνημείο απέχει 8 χλμ από την Κόρωνο, με την οποία συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Δυνατότητα Πάρκινγκ Ανετος χώρος για στάθμευση.
Δημόσια Μέσα Μεταφοράς Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει δημόσια συγκοινωνία.

Related posts