Kορδελάτοι και Φουστανελάτοι

Kορδελάτοι και Φουστανελάτοι

Την καθαρά Δευτέρα στη Γαλήνη στις Εγγαρές στις Τρίποδες και άλλα χωριά του νησιού τηρείται το έθιμο των κορδελάτων και των φουστανελάτων (φουστανελάδων), που όπως και τα υπόλοιπα έθιμα της Αποκριάς, αποτελεί ανάμνηση των αρχαίων Διονυσιακών εορτών ενώ και χρονικά συμπίπτει με τα αρχαία Ανθεστήρια.

Σύμφωνα με μελετητές της λαϊκής παράδοσης, οι κορδελάτοι και οι φουστανελάτοι (φουστανελάδες), στα χρόνια της Ενετοκρατίας, ήταν ένας τρόπος να επικοινωνούν μεταξύ τους οι ορθόδοξοι, ενώ λέγεται ότι στη διάρκεια της επανάστασης του ’21, έραβαν τριγωνικά τα μαντηλάκια που είχαν στο στήθος τους και εκεί μέσα έκρυβαν μπαρούτι για να το μεταφέρουν στην Πελοπόννησο και αλλού.

Το έθιμο θέλει τους νέους του χωριού, φορώντας χρωματιστές κορδέλες ή φουστανέλες αντίστοιχα, να σχηματίζουν ομάδες, τα μπαϊράκια, με αρχηγό τον μπαϊραχτάρη, αυτόν δηλαδή που κρατάει το μπαϊράκι της ομάδας, που είναι ένα χοντρό καλάμι με χρωματιστό μαντήλι στην άκρη, και να τιμούν με την επίσκεψη τους τις γυναίκες των διπλανών χωριών, χορεύοντας μαζί τους στην κεντρική πλατεία με τη συνοδεία βιολιών και λαούτων. Με τη σειρά τους οι γυναίκες του κάθε χωριού περιποιούνται με φαγητά γλυκά και κρασί τους άντρες για να τους ευχαριστήσουν.

Παλαιότερα, το συγκεκριμένο έθιμο ήταν κι ένας τρόπος να γνωριστούν μεταξύ τους οι νέοι από διαφορετικά χωριά και έτσι προέκυπταν και πολλοί γάμοι. Σήμερα οι κάτοικοι του νησιού διατηρούν με ζήλο το έθιμο και το μεταφέρουν από γενιά σε γενιά.

Related posts