Η Νάξος των 4 Eποχών

Η Νάξος των 4 Eποχών

Είναι κορυφαίος προορισμός για windsurfing και kite surfing, έχει παραλίες κατάλληλες για μικρά παιδιά, διαθέτει ιστορικές και μυθικές τοποθεσίες και πολλά άλλα. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που περιμένουν τους επισκέπτες και τις άλλες εποχές του χρόνου. Δείτε παρακάτω μερικές μόνο από αυτές:

1. Η Νάξος το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος)
Το φθινοπωρινό ταξίδι στη Νάξο προσφέρει στον επισκέπτη μια διπλή ευκαιρία: να έχει μαζί στην ίδια περίοδο ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει το καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο: Η ζέστη και ο ήλιος κυριαρχούν όλο το Σεπτέμβριο και αρκετό μέρος του Οκτωβρίου και δίνουν τη δυνατότητα για μπάνια και θαλάσσια σπορ, ενώ οι πιο δροσερές μέρες του Νοεμβρίου διευκολύνουν τις υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, ιππασία). Επτά σηματοδοτημένα μονοπάτια πολιτιστικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος και πέντε υπέροχες διαδρομές με ποδήλατο δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει την ναξιώτικη ενδοχώρα και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία: Το όρος Ζας, το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων, ένα πανόραμα από βυζαντινές εκκλησίες και μνημεία, τον ναός της Δήμητρας και πολλά άλλα. Οι ταξιδιώτες με γαστρονομικές ανησυχίες μπορούν να παρακολουθήσουν το Σεπτέμβριο όλη την πορεία των σταφυλιών από το παραδοσιακό πατητήρι μέχρι τα χειροποίητα ξύλινα βαρέλια, το «ρακιντζό» που γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου και έχει σχέση με την παραδοσιακή παρασκευή της ρακής, που συνοδεύεται από μουσική, μεζέδες και γλέντι, αλλά και τη συγκομιδή της ελιάς τον Νοέμβριο.

2. Η Νάξος το Χειμώνα (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος)
Η Νάξος έχει ήπιο κλίμα τον χειμώνα. Οι λάτρεις των θαλασσίων σπορ του καλοκαιριού μπορεί να θεωρήσουν το νερό αρκετά κρύο για τα γούστα τους (παρότι υπάρχουν πολλοί φανατικοί σέρφερς και χειμερινοί κολυμβητές που δεν πτοούνται και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους και το χειμώνα). Όσοι προτιμούν τις χειμερινές εξορμήσεις σε βουνά και μονοπάτια, θα βρουν την Νάξο ιδανική, γιατί ο χειμώνας είναι πολύ γλυκός και ήπιος και επιτρέπει τις μακρινές βόλτες στη φύση. Οι ταξιδιώτες με γαστρονομικές ανησυχίες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αγροτικές περιοχές και να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των κατοίκων, να δουν τη συγκομιδή της πασίγνωστης και γευστικής πατάτας Νάξου, να περιηγηθούν σε παραδοσιακά οινοποιεία και αποστακτήρια και να δουν από κοντά πώς φτιάχνεται το παραδοσιακό λικέρ κίτρου. Παράλληλα, όσοι αγαπούν τις εορταστικές εκδηλώσεις, βρίσκονται στο κατάλληλο μέρος! Η Νάξος έχει ένα από τα πιο ζωντανά καρναβάλια της Ελλάδας!

3. Η Νάξος την Άνοιξη (Μάρτιος-Μάιος)
Η άνοιξη είναι από τις ομορφότερες εποχές του έτους για τη Νάξο. Το νησί λουλουδιάζει ολόκληρο από υπέροχα άνθη και φυτά, που ποτίζονται από τα πολλά νερά που διαθέτει η Νάξος. Ανακαλύψτε σπάνια και πανέμορφα φυτά (όπως τα 20 είδη άγριας ορχιδέας της Νάξου), αναπνεύστε τον φρέσκο αέρα στα μονοπάτια του νησιού. Λάβετε μέρος σε παραδοσιακές και θρησκευτικές γιορτές, όπως το Πάσχα, γευτείτε την πλούσια πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση του νησιού. Συνδυάστε το ταξίδι σας με μια επίσκεψη στις Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια). Το καθένα από αυτά τα μικρά νησάκια έχει τα δικά του μυστικά, τη δική του μοναδική φύση και τα δικά του παραδοσιακά έθιμα.

Οι ταξιδιώτες με γαστρονομικές ανησυχίες θα πρέπει να σημειώσουν το εξής: Στην Νάξο η παρασκευή τυριών δεν γίνεται συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, αλλά όλο το χρόνο, κάθε φορά και για διαφορετικό τυρί. Η φημισμένη Γραβιέρα Νάξου, για παράδειγμα, παράγεται όλο το χρόνο, ενώ τα φρέσκα, λευκά τυριά παράγονται αργά την άνοιξη.

Related posts