Η Ποιοτική Πατάτα Νάξου

Η Ποιοτική Πατάτα Νάξου

Η πατάτα δεν είναι απλά μια πατάτα στη Νάξου. Είναι από τα βασικότερα τοπικά της προϊόντα, και από τις καλύτερες καλλιεργείς στο ειδος της στην Ελλάδα.

Η παράγωγη της αναπτύχτηκε στο νησί της Νάξου λόγου των μεγάλων ποσοτήτων [υπέργειου και υπόγειου] νερού.

Στη Νάξο η πατάτα σερβίρετε βραστή, γεμιστή, στη σούβλα και σε σουφλέ. Έχει την τιμητική της τον Αύγουστο με δικό της ετήσιο φεστιβάλ, θεσμός όπου επισκέπτες απολαμβάνουν και δοκιμάζουν διάφορες εκτελέσεις του λαχανικού από την παραδοσιακή Ναξιώτικη πατατοσαλάτα έως πιάτα γκουρμέ.

Στη Νάξο οι πατάτες έχουν μια μακρά ιστορία χάρη στο έδαφος του τόπου και των μοναδικών των κλιματολογικών συνθηκών. Η καλλιέργεια της πατάτας ξεκίνησε στο νησί το 1700. Και την δεκαετία του 1950 η Νάξος έγινε το επίσημο κέντρο παραγωγής πατατοσπορου της Ελλάδας, δραστηριότητα που συνεχίζεται και σήμερα.

Σήμερα, σύμφωνα με ειδικούς, η παραγωγή πατάτας εκτιμάται σε 8 εκατομμύρια κιλά ετησίως, μια ποσότητα που μπορεί να επεκταθεί αφού οι παράγωγοι διαθέτουν τις πιο συγχρόνους μεθόδους εκσυγχρονισμού της συλλογής των πατατών και συσκευασίας.

“Τις όποιες τις αναβαθμίζουμε συνεχώς,” λέει ο Μιχάλης Βερνίκος, γεωπόνος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Σημαντικό γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Βερνίκο είναι η συνεισφορά που είχε η καλλιέργεια της πατάτας στην τυροκομική και γαλακτοκομική βιομηχανία της Νάξου.

Σύμφωνα με το κ. Βερνίκο πρώτοι αγρότες συνειδητοποίησαν ότι οι πατάτες αυξήθηκαν περισσότερη παραγωγική στις περιοχές όπου οι αγελάδες έβοσκαν. Αυτό οδήγησε σε περισσότερες αγελάδες, περισσότερες πατάτες, και στη συνέχεια όχι μόνο πατάτες αλλά και τυριά και γάλα Νάξου. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας φυσικός κύκλος τοπικών προϊόντων.

Related posts