Ποδηλασία Διαδρομή 6

Ποδηλασία Διαδρομή 6

Χώρα – Αγ. Γεώργιος – Λαγκούνα – Στελίδα – Αγ. Προκόπιος – Αγ. Άννα-Πλάκα – Ορκός – Μικρή Βίγλα – Καστράκι – Ακρωτήριο Κουρουπιά- Αλυκό – Πυργάκι – Ψιλή Άμμος – Γλυφάδα – Καστράκι – Μικρή Βίγλα – Ορκός – Αεροδρόμιο – Χώρα

Ξεκινώντας από το λιμάνι ακολουθούμε την παραλιακή οδό νότια, μπροστά από το Δημαρχείο και πίσω από την παραλία του Αγ Γεωργίου, τον απάνεμο κολπίσκο με τα γαλήνια νερά, μέχρι στο Φλοίσβο, σημείο συνάντησης των σέρφερ που φθάνουν εδώ από όλο τον κόσμο καθώς η Λαγκούνα της Νάξου αποτελεί ιδανικό σημείο για ιστιοσανίδα.

Συνεχίζουμε στην άσφαλτο με κατεύθυνση τον Άγιο Προκόπιο και στρίβουμε δεξιά στη διασταύρωση του αεροδρομίου κατά μήκος του φράγματος που χωρίζει τη Λαγκούνα από την υφάλμυρη λιμνοθάλασσα.

Στα δεξιά μας η θέα προς τη Χώρα είναι εξαιρετική. Στην επόμενη διχάλα συνεχίζουμε ευθεία ανηφορίζοντας το λόφο της Στελίδας απ’ όπου μας δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία να θαυμάσουμε τον κόλπο της Χώρας.

Ακολουθούμε την άσφαλτο με κατεύθυνση ΝΔ μέχρι την δυτική άκρη της ακτής και την εκκλησία του Αγίου Προκοπίου.

Ο χωματόδρομος ανάμεσα στις αλυκές και τις αμμοθίνες μας οδηγεί στον οικισμό του Αγ.Προκοπίου με τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες και συνεχίζομε πλέον στην παραλιακή οδό για τον κολπίσκο της Αγίας Άννας με τον γραφικό λιμανάκι και τις ψαρόβαρκες.

Συνεχίζουμε προς Νότο την ατελείωτη παραλία της Πλάκας με τους μοναδικούς αμμόλοφους σε όλο της το μήκος.

Στο τέλος του χωματόδρομου απομακρυνόμαστε από τα παράλια και κινούμαστε προς την πεδινή ενδοχώρα, τους καλλιεργημένους αγρούς, κατευθυνόμενοι προς Ορκό και Μικρή Βίγλα.

Το τοπίο συνθέτουν βράχια από γρανίτη και μικροί ρομαντικοί κόλποι.

Η Μικρή Βίγλα είναι γνωστό σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του kite surfing, τους οποίους μπορεί κανείς να απολαύσει να υπερπηδούν τα κύματα.

Από τη Μικρή Βίγλα, άλλη μία απέραντη παραλία με ταβέρνα πάνω στην άμμο, συνεχίζουμε ευθεία προς Καστράκι, αφού όμως αφήσουμε το ποδήλατο και ανέβουμε με τα πόδια στον βραχώδη λόφο της με την εντυπωσιακή θέα στην παραλία και στην Πάρο.

Συνεχίζουμε στον ασφαλτόδρομο μικρής κυκλοφορίας και μετά από το Καστράκι φθάνουμε στην Γλυφάδα. Ξεκουραζόμαστε στις ταβέρνες της περιοχής απ’ όπου μπορούμε να επιχειρήσουμε πεζοί μία βόλτα μέσα στο καταπληκτικό, ήρεμο κεδροδάσος που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.

Συνεχίζουμε στην άσφαλτο προς το Νότο μέχρι να φτάσουμε στα ερείπια ενός τεράστιου εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου στο ακρωτήριο Κουρούπια.

Μπροστά μας εκτίνεται ο κόλπος του Αλυκού.

Από δω πιά ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής με κατεύθυνση προς βορρά μέχρι τη διασταύρωση για Καστράκι και Μικρή Βίγλα.

Οπως ακριβώς ήρθαμε περνάμε από τον Ορκό και τα χωράφια μέχρι την διασταύρωση για Πλάκα.

Στρίβουμε αριστερά και παίρνουμε τον καινούργιο ασφαλτόδρομο ανάμεσα σε γρανιτένιους όγκους και ανηφορίζουμε ελαφρά προς Βορρά.

Σε σχετικά υπερυψωμένο σημείο συναντάμε το δρόμο της Αγ Άννας -Αγ.Αρσενίου, συνεχίζουμε ευθεία και κατηφορίζουμε ελαφρά προς Βορρά.

Τέλος περνώντας μπροστά από το αεροδρόμιο φθάνουμε στη Χώρα.

Related posts