Το Μέλι της Ηρακλειάς

Το Μέλι της Ηρακλειάς

Ο Αντώνιος Βλαβιανός έχει εμμονή με τις μέλισσες.

«Μπορώ να περνάω ώρες παρακολουθώντας τις κυψέλες και να μιλάω για αυτά. Είναι μαγεία αυτό που συμβαίνει. Είναι σαν τα παιδιά μου», λέει ο ίδιος.

Ο Αντώνιος είναι μελισσοκόμος και ψαράς.  Ζει με την οικογένειά του στην Ηρακλειά, όπου μετακόμισε  (από όπου και κατάγεται) από την Αθήνα το 1992.

 Όπως πολλούς νησιώτες, η κύρια απασχόληση του είναι το ψάρεμα αλλά και στην περίπτωση της Ηρακλειάς με την μελισσοκομία,  αν και η παραγωγή είναι μικρή με ελάχιστες ποσότητες που εξαφανίζονται γρήγορα, πριν καν μπουν στις γυάλες.


Το μέλι της Ηρακλειάς, σύμφωνα με τον Βλαβιανό,  είναι μοναδικό. Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο τύπου μέλι, έχει μια ιδιαιτερότητα –  είναι 90 % από θυμάρι.
«Έστειλα ένα δείγμα σε εργαστήριο της Θεσσαλονίκης για ανάλυση κα εξεπλάγησαν από την μοναδικότητά του», μας λέει με περηφάνια.
Οι μελισσοκόμοι και η παραγωγή του μελιού εξαρτώνται από την βροχόπτωση του χειμώνα και της άνοιξης αφού ο βασικός παράγοντας για να υπάρχει το μέλι είναι να υπάρχει και αρκετό νέκταρ στο θυμάρι, η μοναδική τροφή της μέλισσας τους μήνες Μάιο μέχρι Ιούλιο στην Ηρακλειά.

Όλη η διαδικασία γίνεται τον Μάιο, Ιούνιο και τον Ιούλιο έτσι ώστε να υπάρχει διαθέσιμο μέλι τον Αύγουστο.
Όπου συνήθως είναι sold out μέχρι το τέλος του μήνα.  

Έτσι, εάν είστε στην Ηράκλεια τον Αύγουστο, αναζητήστε το μέλι της Ηρακλειάς, γιατί οι ποσότητες είναι περιορισμένες.

Related posts