Τα Χωριά της Νάξου

Τα Χωριά της Νάξου

Μια επίσκεψη στην Νάξο δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς την εξερεύνηση της γραφικής υπαίθρου και των ορεινών χωριών του νησιού, που κατοικούνται ανελλιπώς εδώ και αιώνες.

Κάθε χωριό είναι ένας ξεχωριστός μικρόκοσμος, με διαφορετική αρχιτεκτονική στα σπίτια και στα δημόσια κτίρια, διαφορετικά έθιμα και γαστρονομικές παραδόσεις.

Περπατήστε στα μικρά δαιδαλώδη σοκάκια και στις αυλές και ρίξτε μια ματιά σε έναν άλλο τρόπο ζωής, που θυμίζει άλλες εποχές…

Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Περπατήστε στα στενά της Παλιάς Πόλης, πίσω ακριβώς από το λιμάνι και δείτε εικόνες, μυρίστε αρώματα και γευτείτε γεύσεις, σχεδόν ξεχασμένες, όπως τη μυρωδιά του ζεστού ψωμιού ή ενός καλομαγειρεμένου φαγητού που βγαίνουν από τον ξυλόφουρνο.

Τα χωριά της Νάξου είναι οι αφετηρίες των περισσότερων μονοπατιών πεζοπορίας ή mountain biking του νησιού, που περνούν από πράσινες και εύφορες κοιλάδες, πλαγιές και φαράγγια με χείμαρρους και καταρράκτες και πλούσια βλάστηση.

Άλλα μονοπάτια κυλούν πλάι στην ακτογραμμή του νησιού, περνούν από μικρά ταβερνάκια, χρυσές αμμουδιές και μικρά λευκά ξωκλήσια που ατενίζουν το απέραντο γαλάζιο. Άλλα σταματούν σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, όπως επίσης και σε βυζαντινές εκκλησίες, μοναστήρια και μεσαιωνικούς πύργους.

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, το CNN παρουσίασε αναφέρθηκε εκτενώς στα χωριά της Νάξου, σε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Σε ποιο ελληνικό νησί θα πάτε;». Το άρθρο ανέφερε το νησί της Νάξου ως : «Ο καλύτερος παραδοσιακός τρόπος ζωής στα χωριά: Νάξος». [Για το σχετικό link, πατήστε εδώ: ]

Αφήστε για λίγο τις εντυπωσιακές αμμουδιές της Νάξου για να εξερευνήσετε την υπέροχη ενδοχώρα και τα πανέμορφα χωριά που βρίσκονται διάσπαρτα στην ύπαιθρο.

 

Έχει ενδιαφέρον: Ο Νίκος Καζαντζάκης, ο συγγραφέας του Ζορμπά και άλλων αριστουργημάτων, επισκέφθηκε στις διακοπές του την Νάξο, παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Εμπορίου (που βρισκόταν στο σημερινό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου). Στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο», ο συγγραφέας κάνει ιδιαίτερη μνεία της διαμονής του στην Νάξο, παρομοιάζοντας, μεταξύ άλλων, την Κοιλάδα των Εγγαρών με τον «επίγειο παράδεισο».

Related posts