Ποδηλασία Διαδρομή 5

Ποδηλασία Διαδρομή 5

Χώρα – Ύρια – Βίβλος – Σαγκρί – πύργος Μπαζαίου- Αγιασσός – Πυργάκι – Αλυκό – Κασταράκι – Μικρή Βίγλα- Ορκός – Βίβλος – Γλινάδο – Χώρα

Από τη Χώρα, ανάμεσα στα χωράφια της πεδιάδας του Λιβαδιού, ακολουθούμε τον δρόμο με προορισμό τον αρχαιολογικό χώρο των Υρίων. (Η είσοδος είναι δωρεάν).

Συνεχίζουμε με κατεύθυνση νότια, περνάμε μπροστά από το τυροκομείο,αφήνουμε τον Αγ. Αρσένιο δεξιά μας και ανηφορίζουμε μέχρι τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο.

Διασχίζουμε τη Βίβλο με τους παλιούς ανεμόμυλους και συνεχίζουμε νότια μέχρι τη διασταύρωση προς Σαγκρί αριστερά. Μια ωραία κατηφόρα μας φέρνει στην κοιλάδα του Σαγκρίου με το παλιό μοναστήρι του Αγ. Ελευθερίου.

Έξω απ το χωριό, αγγίζουμε τον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε δεξιά με κατεύθυνση τον κόλπο της Αγιασσού.

Στην αρχή μιας κατηφόρας 8 χλμ βρίσκεται ο πύργος Μπαζαίου τον οποίο μπορούμε να επισκεφτούμε για την ωραία του θέα και τη δροσιά που προ- σφέρει.

Στην Αγιασσό απολαμβάνουμε την παραλία, τη θέα προς τις μικρές Κυκλάδες και συνεχίζουμε δυτικά κατά μήκος των ΝΔ ακτών προς το Πυργάκι.

Ακολουθούμε τον χωματόδρομο για την παραλία του Αλυκού, ιδανική για κολύμπι όταν έχει βοριά.

Πάμε αριστερά στην άσφαλτο και βρισκόμαστε στα απομεινάρια τεράστιου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη μύτη του ακρωτηρίου Κουρούπια.

Επιστρέφουμε από την ίδια άσφαλτο που έχει ελάχιστη κίνηση, με κατεύθυνση προς βορρά.

Συνιστάται μια παράκαμψη στην αλυκή της Γλυφάδας και την μεγάλη αμμουδιά. Μετά από δύο χιλιόμετρα στρίβουμε αριστερά στο δρόμο της Μικρής Βίγλας διασχίζουμε περιοχή με χωράφια και φθάνουμε πάλι στην παραλία.

Συνεχίζουμε περνώντας μπροστά απ’το μαγευτικό κόλπο του Ορκού, παραμένοντας πάντα σε περιοχή με χωράφια. Στη διασταύρωση για την παραλία της Πλάκας παίρνουμε τον ανηφορικό δρόμο προς τη Βίβλο.

Η καταπληκτική θέα των παραλίων αποζημιώνει για τη σύντομη αλλά δύσκολη ανάβαση.

Από τη Βίβλο κατηφορίζουμε μέσα από το Γλινάδο για τη Χώρα.

Related posts